De mai bine de douazeci de ani lucrez in domeniul financiar si desi unii ar putea zice ca de acolo trebuie sa vina educatia financiara, eu nu cred asta chiar deloc. Sigur, avem ca specialisti obligatia sa ne educam piata si facem eforturi disperate in aceasta directie. Dar, asa cum stim ca limbile straine se invata de mic, ca mai tarziu asimilam mult mai greu, tot asa, educatia, financiara sau de orice fel, se face de mic, acasa si la scoala. Restul e un efort imens cu rezultate infime pentru ca asa cum spune romanul intelept: “educatia din fire n-are lecuire” sau “lupul isi schimba parul dar naravul ba”.

Cred ca nu ne putem uita la educatia financiara in mod izolat . Educatia financiara este o mica parte din educatia de viata pe care ar trebui s-o primim in copilarie, impreuna cu “cei sapte ani de acasa” si apoi la scoala. Educatia financiara este de fapt o discutie despre valori.
Ce invatam in copilarie? Si da, copiii invata din ceea ce vad nu din ceea ce le predicam. Oare ce ne invata parintii si bunicii nostri cand ne spun sa fim cumpatati si moderati, sa mancam cat ne trebuie dar la masa ne obliga sa terminam tot din farfurie ca “asa e frumos”?
Am citit undeva o vorba care mi-a placut foarte mult: vezi lucrurile acelea pe care le-ai pus la gunoi? Inainte sa fie lucruri la gunoi au fost bani in buzunarul tau.


Educatia financiara face parte din ceva mai vast si mult mai important. Dintr-o educatie a bunului simt, a responsabilitatii, a respectului fata de bani care inseamna munca si a respectului fata de propria persoana.
Educatia financiara face parte dintr-o educatie bazata pe valori. Daca invat sa fiu responsabil voi fi responsabil si in ceea ce priveste aspectele financiare ale vietii mele precum si in educatie, munca, relatii interpersonale, interactiuni sociale si asa mai departe. Daca invat sa traiesc cu demnitate, voi sti si sa-mi administrez resursele. Simplitatea, decenta, moderatia, austeritatea lasa mintii loc sa creasca, lasa sufletului loc sa se deschida, lasa loc fiintei sa evolueze si sa fie implinita. “O casa goala lasa loc pentru familie si prieteni”. Abia atunci vom intelege diferenta dintre a cheltui si a investi. E mai important si mai (fulfilling) sa investesc in mine ca fiinta, in educatie, in sanatate, in calatorii si experiente si amintiri alaturi de cei dragi decat sa acumulez obiecte fata de care imi voi pierde intersul oricum.


Daca ar fi sa aleg: as prefera sa ma laud la vecini cu o super masina pentru care muncesc 5 ani sa platesc rate si nu mai am bani de benzina (am vazut o gramada de exemplein Romania) sau as vrea mai degraba sa ma pot plimba cu familia intr-o masina modesta dar cu care imi permit sa bat tara si poate lumea in lung si in lat?
As prefera sa-mi iau cel mai mare si mai nou TV in rate ca sa ma laud la vecini cand e campionat de fotbal (ca doar nu stiu ei ca nu mai am si bani de bere) sau mai bine as lua cateva beri si mi-as chema prietenii in fiecare saptamana sa vedem relaxati aceleasi meciuri?
Vreau ca prima mea casa sa fie un apartament pentru care ma indatorez pe 30 ani riscand viitorul familiei sau prefer sa fac pasi mai mici, pe masura posibilitatilor mele si sa lucrez pentru a-mi crea premizele de a avea mai multe resurse?


 In viata totul este despre alegeri, despre intelepciuna si educatia cu care facem aceste alegeri cu ale caror efecte vom trai pe termen lung.
Aud des sintagmele siguranta si nesiguranta financiara.
Nu exista siguranta financiara. Nu exista. Pur si simplu nu exista. Traim intr-o lume foarte dinamica, complexa si imprevizibila. Miliardarii de azi pot fi saracii de maine si vice-versa. Singura certitudine este incertitudinea. Odata ce vom constientiza volatilitatea a tot ce ne inconjoara, ne vom putea intoarce la baza, unde de fapt lucrurile sunt foarte simple si de bun simt:
Sa avem masura in tot ceea ce facem. Orice risipa, de bani, de timp, de resurse va veni la plata la un moment dat.
Haideti sa ne gandim la toti cei care au castigat la loterie in Romania in ultimii ani. Desi au fost multi castigatori de-a lungul vremii, foarte putini au reusit sa-si schimbe viata, sa economiseasca sau sa investeasca in el si in viitorul lor, si acestia sunt discreti, nu au vrut sa stie lumea cine sunt si ce bogati sunt acum si si-au vazut cu modestie si moderatie de planurile lor. Cei mai multi insa au fie au dat iama la cumparaturi de lux, case si masini, fie in naivitatea lor s-au lasat escrocati de famile si comunitate fie au facut investitii nefericite. Daca ar fi invatat de acasa sau de la scoala care sunt lucrurile cu adevarat importante si valorile care sa le calauzeasca viata, fi ales intelept ce sa faca cu noua bogatie, s-ar fi gandit ca acest noroc nu are, chiar nu are cum sa se repete si ca ziua de maine va veni din nou, cu aceleasi provocari, si ii va prinde din nou nepregatiti, ca iarna pe guvernantii romani.


Siguranta financiara, nesiguranta financiara si in general cum ne asternem viata tin de responsabilitate si de valori. Sa invatam ca in orice imprejurare a vietii noastre trebuie sa consumam resursele cu intelepciune si respect, sa cheltuim cu moderatie, sa investim in cele importante, care ne ajuta sa progresam si sa ne implinim: educatie, sanatate, familie, experiente de viata. Sa ne pregatim temeinic pentru ceea ce stim poate sa urmeze (vacante, educatie, copii, pensie) si sa ne cream rezerve pentru ceea ce nu putem prevedea.